Izomfájdalom stressztől - hogyan kell megfelelően pihenni és megoldani?

Izomfájdalom stressztől - hogyan kell megfelelően pihenni és megoldani?

Mi a stressz?

Eredetileg egyáltalán nem kellett volna ellenségnek lennie. A stressz természetes fizikai és mentális reakció az élettapasztalatokra. Mindannyian stresszelünk időről időre, és ennek mégsem kell ártania nekünk. Bármi kiválthatja, a mindennapi munkahelyi vagy otthoni feladatoktól kezdve a súlyos életeseményekig: például egy új diagnózis, háború vagy egy szerettünk halála.

 Sok olyan helyzet van, amelyben a stressz még ma is jótékony hatású. Hirtelen és rövid távú helyzetekben segíthet megbirkózni a kihívást jelentő körülményekkel. Magasabb teljesítményre sarkallja Önt, hogy gondoskodjon beteg gyermekéről, felhívja figyelmét egy hibára vagy veszélyre, amely elől minél előbb menekülnie kell.

A stressz segít a szervezetünknek alkalmazkodni az új helyzetekhez. Pozitív is lehet, ha éberen, motiváltan és a veszély elkerülésére készen tart bennünket. A mai rohanó világban azonban, ahol a stresszorok minden oldalról leselkednek ránk, a stressz krónikus állapottá válhat, amelyhez az emberi szervezet hosszú távon nem alkalmazkodik. Ha az ember nem tesz lépéseket a stressz kezelésére és enyhítésére, az előbb-utóbb a fizikai és mentális egészségét is megviseli. A stressz tüneteiről szóló cikkünkből megtudhatod, pontosan milyen tünetekre kell leginkább figyelned.

Hogyan ismerjük fel a stressz okozta izomfájdalmat?

Amikor stresszes vagy, az izmaid megfeszülnek, hogy megvédjenek téged (és magadat) a sérülésektől. Amikor a stressz alábbhagy, ellazulnak. Ha azonban állandóan stresszelsz, nem lesz lehetőségük ellazulni. Az eredmény? A feszült izmok fejfájást, hát- és vállfájást váltanak ki.

Ha hosszú ideig küzd a fájdalommal, abbahagyja az edzést, és fájdalomcsillapítókban keres enyhülést. Ez egy újabb egészségtelen ördögi kört indít el.

A mentális feszültség leggyakrabban a felső mellkasi és nyaki gerinc válltájékán jelentkezik. És különösen akkor az első két nyakcsigolya és a koponya ízületének területén lévő izmok feszültségében, ami szintén fejfájással járhat. Ezek jellemzően női problémák.

A férfiak gyakran szenvednek hátfájástól az ágyéki gerincben. Ebben jelentős szerepet játszik az eltérő anatómia és a működésbeli különbségek, amelyek miatt például a férfiaknál az izmok más része gyengül, mint a nőknél. Ezt követik aztán a pszichológiai hatások.

Amikor stresszesek vagyunk , a feszültség gyorsan emelkedik azokban az izomcsoportokban, amelyeket testtartásnak nevezünk. Ezzel szemben azokban az izmokban, amelyek fizikaiak, a feszültség még inkább csökken, amikor stresszben vagyunk.

Más szóval - bizonyos pszichológiai stressz hatására az izmok és a vázizomzat egyensúlyhiánya felerősödik, ami akut hátfájás kialakulásához vezet.

Az izomfájdalom okai

Az izomfájdalom fő okai között számos tényező szerepel, a lelki megterheléstől a fizikai stresszig. Ezen okok azonosítása kulcsfontosságú a hatékony megelőzés és kezelés szempontjából.

I. Stressz

A szervezet a pszichológiai stresszre a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség csökkenésével reagál, ami izomfájdalomhoz vezethet. A tünetek közé tartozik a szapora szívverés, a megnövekedett vérnyomás, a fejfájás, a hányinger és a mellkasi fájdalom.

A stresszoldás relaxációs módszerek gyakorlásával és a stresszorok minimalizálásával érhető el.

II. Táplálkozási hiányosságok

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen az izmok egészségéhez, és a D-vitamin hiánya az izomfájdalmak gyakori oka. Ez a vitamin fontos a kalcium felszívódásához, és hiánya a vér kalciumszintjének csökkenéséhez vezethet, ami negatív hatással lehet az izmokra, a csontokra és más testrendszerekre.

III. Dehidratáció

A nem megfelelő folyadékbevitel izomfájdalmat okozhat, mivel a víz elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A dehidratáció zavarja az olyan alapvető funkciókat, mint a légzés és az emésztés, ezért fontos, hogy sok vizet fogyasszunk, különösen meleg időben vagy fizikai aktivitás közben.

IV. Sérülések

Egy izom megnyúlása vagy meghúzódása fájdalmat és kellemetlenséget okozhat. A kisebb sérülések gyakran nem igényelnek orvosi ellátást, de fontos, hogy sokat pihenjen és megfelelő kezelési módszereket alkalmazzon. Komolyabb, mozgást korlátozó vagy nem gyógyuló sérülések esetén ajánlott az orvos felkeresése.

V. Alváshiány

A minőségi alvás elengedhetetlen a szervezet regenerálódásához. Hiánya izomfájdalmakhoz és -fájdalmakhoz vezethet, valamint csökkentheti a koncentrációs képességet és a napi feladatok elvégzését.

VI. Túlzott fizikai aktivitás

Az intenzív vagy szokatlan fizikai aktivitás izomfájdalmat okozhat. A megelőzés magában foglalja a testmozgás előtti megfelelő bemelegítést, az edzés intenzitásának fokozatos növelését és az új típusú testmozgásokhoz való alkalmazkodást.

Hogyan kezeljük a stressz okozta izomfájdalmat?

Az izomfájdalom kezelése a fájdalom okától függ. Ha egyszeri izomfájdalomról van szó, amelyet túlterhelés okoz, akkor kipróbálhatja az alábbi kezelési módszerek valamelyikét:

  • Fizikai gyakorlatok és nyújtás
  • Relaxációs technikák (meditáció, légzés, jóga)
  • Megfelelő táplálkozás és folyadékpótlás - táplálékkiegészítőkkel, mint például Kollagén Arthro, MSM vagy Chondro Complex.
  • Masszázs és fizioterápia
  • Pihenés

Amikor az izmok fájnak, fontos, hogy a szervezetnek elegendő időt adjon a pihenésre és a regenerálódásra. Csökkentse az aktivitást, és adjon időt magának a pihenésre.

  • Forró vagy hideg borogatás

A meleg vagy hideg borogatás segíthet a fájdalom és a duzzanat enyhítésében. A meleg borogatás enyhíti az izomfeszültséget és javítja a véráramlást, míg a hideg borogatás csökkenti a duzzanatot és mérsékli a gyulladást.

  • Masszázsok

A masszázs segíthet az izomfeszültségek enyhítésében és a vérkeringés javításában. Ha azonban súlyos izomsérülése vagy fájdalma van, a masszázs előtt konzultáljon orvosával.

Megelőző intézkedések

Ha úgy érzi, hogy nem bírja jól a stresszt az életében, hogy nehezen birkózik meg az élet kihívásaival, és már testi vagy lelki tüneteket tapasztal a stressz következtében, ne várjon tovább, hanem kérjen segítséget szakemberektől. Ha úgy érzi, hogy mindent egyedül kellene megoldania, higgye el, ez a megközelítés többet árt, mint használ. A korai segítségkérés döntő szerepet játszhat a problémák megoldásában.

Sőt, bebizonyosodott, hogy már a segítségkérés, azaz a telefon felemelése és a fizioterapeuta vagy pszichoterapeuta felkeresése is a gyógyulás kezdetét jelenti, és enyhíti a tüneteket. A fizioterápia segíthet a stresszoldásban a testmozgás révén, ami feloldja a testet a feszültségtől és az esetleges fájdalomtól, a mozgás pedig jótékonyan hat a légzés és a tüdő egészségére, valamint a cikkben korábban említett szívműködésre. A fizioterápia azoknak is alkalmas, akik a stressz tetániát - a fokozott neuromuszkuláris ingerlékenység állapotát - okozza. Az is bizonyított, hogy azok az emberek, akiknek több izomtömegük van és rendszeresen mozognak, sokkal jobban kezelik a stresszt, mint azok, akik nem. Ugyanakkor a rendszeres rendelések megtanítanak arra, hogy a rohanó életben is szakítsunk időt csak magunkra, és önmagunkat helyezzük előtérbe. 

Ennek ellenére van néhány olyan változtatás, amelyet a napi rutinunkban elvégezhetünk, és amelyek nagy hatással lehetnek a pszichológiai jólétünkre:

  1. Kövesse az egészséges életmódot. Az elegendő pihenés, a zöldségek és gyümölcsök beiktatása az étrendbe, valamint az egészséges testmozgás alapvető fontosságú.
  2. Korlátozza az alkoholfogyasztást és a dohányzást, amelyek súlyosbíthatják a stresszt.
  3. Tartsa a kapcsolatot szeretteivel. A jó társaságban eltöltött idő feldobja a hangulatát, és segít más gondolatokra terelni.
  4. Adjon magának egy digitális detoxikálást. Cserélje le a telefonját egy könyvre, az esti tévénézést pedig társasjátékokra a családdal. Meglátja, hogy élvezni fogja az "offline" töltött időt. :-)
  5. Szánjon időt magára. A mai rohanó világban gyakran megfeledkezünk önmagunkról, ami nem jó. Élvezzen egy kellemes estét a kedvenc komédiájával, vagy kényeztesse magát egy pihentető fürdővel.
  6. Tanuljon relaxációs technikákat, például légzőgyakorlatokat, mindfulness-t vagy jógát, amelyek nemcsak akut, hanem hosszú távon is segíthetnek.
  7. Fogadjon minőségi kiegészítőkre vagy gyógynövényekre. A citromfű, a B-vitamin vagy a magnézium segíthet a stressz tüneteinek leküzdésében.

 

Az izomfájdalom kellemetlen és korlátozó probléma lehet, de általában sikeresen kezelhető. A legfontosabb, hogy azonosítsuk az izomfájdalom okát, és ennek megfelelően válasszuk ki a megfelelő kezelést. Ugyanakkor fontos, hogy az izomfájdalom megelőzése mellett elköteleződjünk, hogy minimálisra csökkentsük a probléma kialakulásának kockázatát.

Források:

A stressz hatása a szervezetre (apa.org)

Izomfeszültség - áttekintés | ScienceDirect Topics

A krónikus pszichológiai stressz 96 órán keresztül károsítja az izomműködés és a szomatikus érzések helyreállítását - PubMed (nih.gov)

Tanulmány a stressz izomzatra gyakorolt hatásáról a felnőttek és idősek körében - felmérés - IOPscience