Hogyan lehet minimalizálni az utazási stresszt: gyakorlati tippek minden utazáshoz

Hogyan lehet minimalizálni az utazási stresszt: gyakorlati tippek minden utazáshoz

Valószínűleg sokan hallottunk már az utazási szorongásról, vagy saját bőrünkön tapasztaltuk meg a tengeribetegséget, a légi utazás okozta stresszt vagy a klausztrofóbiát az autóban. Mindenki számára, akinek ilyen problémái vannak, az utazás rendkívül kellemetlen élmény lehet. Szerencsére azonban van megoldás, ez az állapot könnyen kezelhető, csak néhány trükköt kell bevetni a sikerhez!

Mi az utazási stressz?

Az utazási stressz nem más, mint az agy félelemre adott válasza, amely fizikailag szomatikus tünetként jelentkezik. Sokan nem veszik észre, hogy ez "minden", pedig így van. Kétségtelen, hogy egy-egy ilyen rosszullét pokollá teheti az egész utazást, de meg is lehet tőle szabadulni, ami egyáltalán nem kerül sokba.


Miért alakul ki az utazási betegség?

A fülben található az egyensúlyközpont, amely érzékeli a helyzet változásait. A mozgásbetegség akkor jelentkezik, amikor a test nem mozog, de a testhelyzet megváltozik. Ilyenkor szédülés, émelygés, hányinger, szédülés, szédülés, valamint szorongás és pánik léphet fel.

Mit tehetünk az utazási stressz ellen?

Az utazás után egy ideig maradjon mozdulatlanul, amíg a teste megszokja az új helyzetet. Tartsa a nyakát és a fejét stabil helyzetben. Ha hosszú ideig lefelé néz, például telefonálás vagy könyv olvasása közben, rosszabbul érezheti magát. Segíthet, ha egy ablak közelében helyezkedsz el, hiszen így kinézhetsz, ami elvonja a figyelmedet, és egyúttal nyugodt is maradsz.

Természetes tipp: a gyömbér csökkenti a hányingert, és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, ezért utazás előtt érdemes elrágcsálni!

 Mindezek mellett biztosan segít, ha lassan és mélyen a hasadba lélegzel (belégzéskor a hasad emelkedik, nem a mellkasod), nyugtató, kellemes zenét hallgatsz, beszélgetsz a melletted ülővel, szopogatsz egy édességet vagy rágót, és tényleg bármi, ami eltereli a figyelmedet. Az ellazulás is könnyebb lesz, ha kényelmes ruhában indulsz útnak.

 A relaxációs technikák, például az autogén tréning és a légzőgyakorlatok rendszeres gyakorlása jelentős eredményeket hozhat. Segítenek megtanulni az irányítást és a megnyugvást.

 Vannak olyan emberek, akik könnyedén kezelik az utazást, és örömüket lelik benne. De vannak olyanok is, akik szoronganak az utazástól, és nem minden az örömről és izgalomról szól. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az ilyen emberek gyakran szenvednek a poggyászuk elvesztése vagy az ismeretlen környezetben való eligazodás miatti aggodalmaktól. Természetes, hogy nem mindenki tudja könnyedén kezelni az akadályokat, és egyeseknél már a gondolat is, hogy mi történhet, stresszt és szorongást okoz De adunk néhány tanácsot, hogyan kezeljék ezt.

Készítsen tervet

Ha Ön könnyen szorong vagy pánikba esik, egy vészhelyzeti terv készítése nagyon jó segítség lehet. Ezzel csökkentheti a stresszhelyzetek kockázatát, és szinte minden helyzetre felkészülhet. Ha például késik a járatod, letölthetsz néhány játékot vagy filmet a mobiltelefonodra. Lesz mit csinálnod, és a késő járat nem fog stresszelni.

Egy másik módja annak, hogy megkönnyítsük az utazást, ha szorongásban szenvedünk, a csoportos utazások. Valójában az egyéni utazás sokkal gyakrabban lehet stresszkiváltó tényező. Ez azért van, mert csoportban mindent jobban el lehet intézni, és nem lesz egyedül a válladon a teljes felelősség.

Még egy utolsó tanács: ha szorongás gyötri, tervezzen egy élményt, amikor visszatér, vagy vegyen ki egy-két napot a munkából, hogy visszazökkenjen a mindennapi életébe.

Hogyan lehet az utazást értelmessé tenni?

Ha szereted az adrenalinszagú szórakozást, az utazás jó lehetőség arra is, hogy új dolgokat próbálj ki. Javasoljuk, hogy töltsön időt más kultúrák és a helyi életmód megismerésével. Elvégre az utazás fárasztó lehet, és csalódással is jár. Ennek oka, hogy egyes helyek túlságosan ismerősek, és annyi tartalom mondja meg, mit kell látnunk és megtapasztalnunk, hogy könnyen elveszítjük a kíváncsiságot még a kevésbé ismert dolgok iránt is. És bizonyos értelemben ez nyomást is gyakorol arra, hogy meglátogassuk ezeket az ismerős helyeket.

Mindig jó ötlet, ha van egy célpont a fejedben, hogy mit szeretnél felfedezni a célállomáson, ahová mész. Ha szorongásban szenved, segíthet, ha van egy előre meghatározott útiterv. Töltsön egy kis időt indulás előtt olyan technikák elsajátításával, amelyekkel ellazíthatja elméjét és testét. Ha van rá lehetősége, egy közeli barátot is meghívhat az utazásra.‍

Nem fogod megtapasztalni az egyedül utazástól való félelmet, ha valakivel vagy. A partnerrel való utazás számos előnnyel is jár. ‍Ha eltévedsz, kétszer is bejárhatod a területet, amíg megtalálod az utat. Az éjszakai rendezvényeken nagyobb biztonságban érzed magad, így pénzt takarítasz meg az utazási költségeken. Sokan szenvednek utazási szorongástól, mert nem hagynak maguknak elég időt arra, hogy alkalmazkodjanak a környezetükhöz.‍

Az időeltolódás kimerítheti az embert, különösen, ha a fél világot átrepülte. Miután az egyik nap Belgiumot, a másik nap pedig Olaszországot járta be, úgy érezheti, hogy a feje húzza a talpát. Ha a költségvetése és az időbeosztása lehetővé teszi, iktasson be puffernapokat az útjába.

Használja ki ezeket a plusz napokat arra, hogy sétáljon egyet a környéken, ahol él. Beszélgessen a helyi kereskedőkkel.‍

Figyeld meg, hogyan szoktak az emberek általában öltözködni és köszönni egymásnak.‍ Jobban fogod érezni magad egy idegen városban, ha időt adsz neki, hogy ne tűnjön többé furcsának.

Hogyan kezeld a stresszt magadban, ha már érzed a negatív hatását?

Valószínűleg nincs értelme belemenni abba, hogy mi a normális és mi nem az. Persze, a legtöbben nem félnek buszra szállni, de sokan igen. Sokan szenvednek félelemben vagy valamilyen konkrét fóbiában, például a buszon való utazástól, a zárt helyektől vagy a nagyszámú embertől. A félelem a leggyakoribb komplikáció az életben, és nagyon nagy azoknak a száma, akik valamitől fóbiában szenvednek. Vannak néhányan, akik maguktól is ki tudnak szabadulni ebből a félelemből, de a legtöbbjüknek szakember segítségére van szüksége. Ha nem kérnek segítséget pszichológustól vagy pszichiátertől, fennáll a veszélye annak, hogy a félelem rögzül, és csak megtanulják elkerülni az egyes kiváltó okokat, például a buszt, és a félelem végül talál egy új tárgyat.

Gyermekkortól kezdve kollektívákban mozgunk, és nincs hiány baktériumokból, vírusokból és egyéb szociális "örömökből". A válasz a kérdésedre, hogy megszabadulhatunk-e tőlük, igen. Két alapvető módja van, az egyik a gyógyszeres kezelés, azaz a fóbia kialakulásának hátterében álló szorongás vagy depresszió csökkentésére szolgáló gyógyszerek. A másik az intenzív pszichoterápia. Az ideális megoldás a két módszer kombinálása, hogy gyorsabban és sikeresebben megszűnjön a félelem.

Egy pszichológus vagy pszichiáter segíthet kiugrani a stressz körhintájából.

A stressz kezelése nem könnyű, de a mentális és fizikai egészség megőrzéséhez elengedhetetlen. Ne feledje, hogy az öngondoskodásnak és a jólétének prioritást kell élveznie. Legyen türelmes, és legyen tekintettel saját szükségleteire.

A félelem a fejedben van, hogy lelassítson, megkérdőjelezzen, és az ego okozza, mert fél a változástól. Amikor rájössz, hogy egyáltalán nincs mitől félned, fokozatosan alábbhagy, és csak az marad, amit igazán akarsz, és képes leszel előrehaladni.

Források:

A turisták stresszének és megküzdési stratégiáinak feltárása a szabadidős utazások során - ScienceDirect

(PDF) Turisztikai élmények mint stresszoldó (researchgate.net)

A rövid szabadság javítja a stressz-szintet és a jólétet a németül beszélő középvezetőknél - Egy randomizált, kontrollált kísérlet - PMC (nih.gov)